Местан на среща с Чимев и Паунов… през задния вход. ДПС отказа да оттегли мандата си Лидерът на ДПС Лютви Местан не е приел предложението на кметовете на Кюстендил Дупница Петър Паунов и Методи Чимев, партията да се откаже от мандата си в Кюстендилски регион.
"Не очаквайте от мен противоконституционни действия. Александър Методиев е избран за народен представител, по силата на методиката приета в Изборния кодекс", заяви Местан.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов призова всичките 7 кандидати за депутати в листата на ДПС в региона да не полагат клетва като депутати в Народното събрание.
"Моралът изисква да не се полага клетва и вота да се уважи. Настояваме и за незабавна промяна в българското законодателство", заяви Паунов.
"Конституцията не позволява изтегляне на депутат от ДПС. Гражданската ми позиция обаче не е задоволена. Гражданите от региона ще продължим да акцентираме върху този проблем в Изборния кодекс. Изказа позицията на ДПС, че напълно подкрепя искането за промяна на Изборня кодекс. С други думи, проблемът с мандата на ДПС в 10-и многомндатен избирателен регион е нерешим, макар да имаме право и ние и нашите съграждани. Гражданската позиция си е позиция, която си остава и няма как да бъде променена, защото е правилна. Поставих въпроса относно гласовете на нашите сънародници от чужбина с предложение за изнасяне на листа в чужбина и беше подкрепено. Независимо от всичко, гражданската позиция си остава и на 27 октомври в 12 часа ще има граждански протест на пл. “Демокрация” или известен повече като “Барикадите”. Денят не е случаен и съвпада именно с денят за полагане на клетва от страна на депутатите", допълни кметът на Дупница Методи Чимев.
Лидерът на ДПС уважи поканата за среща в Кюстендил, отправена му от кметовете на Кюстендил и Дупница. Лютви Местан влезе в сградата на общината през задния й вход, от мерки за сигурност, защото пред официалния вход имаше протестиращи граждани срещу даването на мандат на ДПС в Кюстендилски регион.